Matema den 24 oktober 2017
Tiden går så fort. Jag hade en ambition att skriva på bloggen varje helg. Nu har helgen passerat och jag har inte skrivit något. Vi börjar mer och mer komma in i den dagsrytm som är här. Värmen är pressande så det går inte att skynda för fort. Nu står Matema inför en stor omläggning. Vad den nya vägen och de effekter den för med sig återstår att se. Ingen i Matema verkar veta hur det blir när vi frågar. Vi påverkas också av att centrumhandeln rivs och flyttar längre bort. Vägen är kolsvart på kvällen och konkurrensen minskar så efterfrågan blir större och priserna ökar. Kommer att ta tid innan alla affärsidkare hittar en ny plats. Det blir två helt olika världar som ska mötas och samsas.  Vi kommer att få vara en del av det under vår tid här. Annars händer det inte så mycket på skolan. Våra engelskalektioner har ställts in två fredagar på raken. Vi får svårt att hinna lära ut fader vår till avslutningen den 24 november. Det är inte som hemma när vi har en praktikant att det görs ett schema för den tiden som det gäller. Här är det upp till oss att försöka få till något att vara med på. Det är en stor omställning säkert att ha någon mer med i klassrummet när det aldrig varit så förut. Den enda aktivitet som är självklar att vi ska vara med på är morgonandakten som treorna håller i. Det är en fin halvtimme varje morgon som avslutas med utgång till sång och utanför tar alla varandra i hand. Vi har haft en del diskussioner om hur människor begravs här i Matema. Den vanligaste platsen är hemma på tomten eller i närheten av hemmet. På grund av värmen så begravs man inom ett dygn. Det är ett fåtal som har gravsten. Några få begravs vid kyrkan. Men det finns ingen kyrkogård för allmänheten. Det planteras ofta träd i änden på graven. Intressant och se hur olika vi har det. Graven på bilden ligger vid vår skolväg.                                                         
Vi ska undersöka möjligheten att resa iväg och se lite mer av Tanzania. Det svåra är att vägarna är få och avstånden blir väldigt långa och tidskrävande med buss. Vi får se hur det blir, återkommer om det. Ha det bra till dess.



Kommentarer

  1. Det måste vara lite omvälvande med allt som är så nytt ur vårt perspektiv. Tur att ni är fler som pratar med varandra. Spännande att läsa och se!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tanzania