Matema den 21 nov.
Nu går vi in i sista veckan här i Matema. Tiden rusar iväg och det har hänt mycket sen sist. Vi har varit på resande fot en stor del av tiden. Först reste vi till Mbeya igen. Vi var inbjudna på en insamlingsgudstjänst till förmån för Matema Bible School. Vi övernattade först på Iwambe barnhem. Jag hade med mig några plastbollar till barnen. Snacka om att bli poppis. Vad lite det behövs för att bli uppskattat. Dagen efter åkte vi till gudstjänsten. En del av våra elever och lärare var där, de hade övernattat i kyrkan på madrasser. Deras resa dit och hem bestod av flaket på en lastbil halva resan och lokalbuss. Här fick vi vara med om ett märkligt skådespel. På bästa auktionsmanér med en utropare startade insamlingen. Församlingsmedlemmarna ropades upp och fick visa vad dom var villiga att ge ingen integritet här inte. Olika saker auktionerades ut också. Allt från en tupp till läsk. Jag ropade in en Coca Cola för 10 000 schilling (40 kr). Det var varmt så den läskade gott. Sedan fick pastorerna för de olika församlingarna lämna de insamlade pengarna från deras hemorter. Detta var en 4 timmars show med musik och dans. Skulle inte funka så bra hemma med vårat integritetsbehov. De insamlade medlen uppgick efter avdrag för omkostnader till ca. 40 000kr. Ett tillfälligt andningshål för skolans magra ekonomi.
På måndagen startade vår resa med Owen Jackson från Konde stiftskontor. Vi åkte till Tukuyu och Owens hem och fick en brunch. Spännande att komma in i Owens hem och vardag. Vi tittade även på hans uppfödning av grisar. Vi fortsatte vår färd på vägar med vacker utsikt och natur till ett ställe som heter Manow. Där träffade vi Juma som är rektor för seminariet som ligger där. En stor man med en härlig humor och värme. Vi fick en visning av skolan, åt lunch och pratade. Sedan blev vi skjutsade till ett gästhus för övernattning. Tidigt uppe nästa dag för att titta på te och biodling. Intressant att få uppleva hur de skördar te här. Man använder häcksax med en plastlåda fast skruvad på saxen, sen klipper de topparna på buskarna och tömmer i korgar på ryggen. Ett väldigt smattrande i buskagen. De samlar sin skörd på en presenning och sedan vägs den och betalning sker efter vikt. Biodlingen var nystartad så de hade aldrig tittat i kupan (lådan). Ulla fick den äran att vara den första att kika. De talade om hur arga bina är och att de inte har någon skyddsutrustning att tillgå. Här startas ofta saker i fel ordning har vi märkt. De hoppas att en bisvärm ska komma förbi och inta deras lådor, drottningar har de inte hört talas om. Det här är ett projekt som staten står bakom, men det verkar vara en bisak för dom. Efter studiebesöken så bjöds vi på en underbar frukost med ägg, piroger, m.m.
Vi fortsatte till Itete sjukhus för ett studiebesök. Sjukhuset ligger högst upp på ett berg. Vi konstaterar att man inte får vara för sjuk för att ta sig upp. Väl uppe så får vi en jätteintressant rundtur med chefsläkare doktor Lee. Han har varit där i 4 år sen han blev läkare och har utvecklat sjukhuset på ett positivt sätt. Härligt att få uppleva. Vi återvände till vårt kära Matema och kände att det är här som vi känner oss hemma. Nu får vi se hur fortsättningen blir på fredag den 24 november är det skolavslutning och sedan bär det av till Iringa för Safari. Återkommer med någon sammanfattning av vår tid här.
Ha det gott till vi hörs.
Hälsningar Göran






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tanzania